luisteren brengt je bij juiste de vraag


EsSENSEs leert organisaties en relaties
om effectief én affectief te communiceren
door samen stil te staan bij de juiste vraag
en samen te luisteren naar het antwoord


Een aanzienlijk aantal partners weet vanuit discussie geen doorstart te maken naar een dialoog. Zij blijven in discussie tot moeheid dwingt tot afstand nemen en zwijgen. De stilte suggereert consensus. Welke in wezen de schijnconsensus is, tot dat deze ontdekt wordt en de strijd  opnieuw begint. Voor hen die in herhaling raad ik aan om de duur daarvan dagelijks te beperken. Stop op tijd met de discussie: voor het avondeten!  
En beweeg daarmee in het natuurlijke ritme van de dag en nacht!

Als gespreksvorm is de dialoog uitermate geschikt om de onderlinge verbinding en band met familie, partner, vriend, vriendin, collega’s, buren, wijk of stad te vergroten. Een dialoog stimuleert je om beter naar de ander te luisteren. Dit levert inspiratie en verbeeldingskracht op en maakt de weg vrij voor cocreatie: samenwerken in een flow!

De dialoog is daarbij niet de remedie voor alle mentale of sociale problemen. Soms kan in een debat juist eerder helder worden waar het verschil in visie, standpunt en mening ligt. Om daarna door de dialoog dichter bij elkaar te komen: een brug tussen frictie en flow. Door een empathisch affectieve luisterende houding van partners ontstaat een verruimd ‘collective thinking’ welke van invloed is op het ‘collective feeling’ en ‘collecrtive being’.  


EsSENSEs biedt met de Flux@Flow modulen een basis voor lezing, basistrainingen, workshops en meerdaagse programma’s waarin het bereiken van een harmonische relatie tussen partners (man en vrouw) of collega’s (mens en organisatie) centraal staat.

Door de energie van Collective Thinking (Bohm) wordt ieder geleerd de tegenstelling binnen zichzelf, binnen de band met partner/collega, of binnen de dynamiek van relatie of organisatie bewust te ervaren door gebruik te maken van feedback en zelfreflectie.

Zelfinzicht is daarbij de sleutel, en de veelgebruikte Dialoog een instrument voor flow.   Emotionally Focussed Group Therapy kan een effectieve aanvullende procedure zijn en Biodanza een affectief programma om verbinding in MIND en in BODY te ervaren.